HOMEOPÁTIA

2030 Érd, György u. 86.

Telefonügyelet (szerdát kivéve):

06 - 23 - 367 - 253 számon, 9-10 óra között

E-mail: info@homeopatiaorvos.hu

 

  ____________________________________________________________

 

homeopátiás  gyógyszerek

 

A homeopátiás gyógyszerek a természetben előforduló ásványokból vagy élő szervezetek anyagaiból készülnek, az európai gyógyszerkönyv alapján. Nevük az illető alapanyag vegyi, rendszertani, latin nevéből származik, pl. Calcium carbonicum (kálcium karbonát), Pulsatilla pratensis (mezei kökörcsin)). Kémiai átalakítás nélkül szolgálnak alapanyagul. Az alapanyagot több lépcsőben hígítják, és minden hígítási lépés alkalmával erőteljesen összerázzák (dinamizálják). A dinamizálás a feltétele annak, hogy a gyógyító hatás a nagyon híg oldatokban is megmaradjon, ill. felerősödjön.

A hígítás mértéke lehet lépésenként tízszeres (D), százszoros (C) vagy ötvenezer-szeres (LM). A gyógyszer neve mellett, amennyiben egyetlen alapanyagból készült (ún. mono-komponensű gyógyszer), mindig szerepel egy betű és egy szám, ez a gyógyszer úgynevezett potenciája. Pl. Arnica C6 feliratnál C betű a százszoros hígítási sorra utal, a 6-os szám pedig azt jelzi, hogy hatszor történt meg a hígítás és dinamizálás.

A klasszikus homeopátia alkalmazásakor egyszerre csak egyfajta alapanyagból készült gyógyszert kap a beteg, azt, amelyik a lehető legjobban illik a tüneteihez. Krónikus betegségek gyógyítására a klasszikus homeopátia alkalmas. Léteznek olyan, egy-egy betegségre utaló fantázianévvel jelölt ún. komplex gyógyszerek, ezek 5-15 olyan alapanyagból készülnek, melyek általában segíteni szoktak egy betegségben, pl. fejfájásnál, köhögésnél, stb. Azt a célt szolgálják, hogy gyorsan lehessen adni valamit az illető panaszra. Krónikus, hosszan tartó betegségek, panaszok gyógyítására ezek nem alkalmasak, heveny betegség esetén segíthetnek, bár a sokféle alapanyag információja feleslegesen megterheli a szervezetet.

A homeopátiás gyógyszerek nem avulnak el, mint sok, manapság előállított szintetikus gyógyszer. A legelső gyógyszer, melyet először Hahnemann készített több, mint 200 évvel ezelőtt, ma is alkalmazott fontos szer. Egy bizonyos mono-komponensű homeopátiás gyógyszer alkalmazása többfajta panasz esetén is szóba jöhet, ezért a szereknek nincs a hagyományos értelemben vett behatárolt javallatuk.

Magyarországon egyre növekszik a törzskönyvezett homeopátiás gyógyszerek száma.

 

Mire ügyeljünk a homeopátiás gyógyszerek szedésekor

A homeopátiás gyógyszer bevétele előtt és után kb. fél óráig nem szabad enni, inni, dohányozni, rágógumizni, fogat mosni.

Mentol, ill. más erős, aromás anyag csökkentheti ill. megszüntetheti a hatást, ezért ezektől a kúra ideje alatt tartózkodni kell (mentolmentes fogkrémet kell használni). A homeopátiás gyógyszerek érzékenyek a sugárzásokra (tv, mikrohullámú sütő, mobiltelefon, erős napfény).

A golyócskákat vagy el kell szopogatni, vagy feloldva kell alkalmazni. A gyógyszereket a potenciájuktól, és a beteg panaszaitól függően lehet naponta többször is alkalmazni, de előfordulhat, hogy csak hetente vagy havonta kell beszedni. A mentoltól való tartózkodás nem csak a bevétel napjára vonatkozik, hanem a kezelés egész időtartamára. A gyógyszer adagolását, főleg magasabb potenciáknál (D30, C30 felett, ill. LM potenciáknál)  homeopata orvosnak kell előírnia! Ha az orvos a golyócskák feloldását javasolja, műanyag poharat, kanalat kell használni, melyek használat után eldobandók. Fémek károsan hatnak a homeopátiás szer oldatára. Krónikus panaszok hosszabb kezeléséhez, nagyobb zárható edény használandó: új tiszta üveg és kupak. Ajánlatos az oldatot bevétel előtt dinamizálni (ütverázni).

 

 

Monokomponensű homeopátiás gyógyszereket árusító patikák