HOMEOPÁTIA

2030 Érd, György u. 86.

Telefonügyelet (szerdát kivéve):

06 - 23 - 367 - 253 számon, 9-10 óra között

E-mail: info@homeopatiaorvos.hu

  ___________________________________________________________

 

 

 

HOMEOPÁTIA

(az oldal végén hasznos linkeket talál)

 

A homeopátia testi és lelki betegségeket is képes gyógyítani. A jól kiválasztott homeopátiás gyógyszer képes aktiválni a szervezet öngyógyító erőit. A hatásmechanizmus eltér a kémiai szinten ható gyógyszerekétől. A homeopátiás gyógyszerben lévő  információ képes működésbe hozni a szervezet valamilyen okból gátolt öngyógyító folyamatait, ezáltal helyreáll az egészség. A homeopátia alkalmazásakor nincs kémiai mellékhatás. Heveny és krónikus betegségek gyógyítására is alkalmas.

  ________________________________________

 

A homeopátiás kezelés során a tünetekre úgy tekintünk, mint útjelzőkre, segítségre a homeopátiás gyógyszer kiválasztásához.

Nem elnyomni akarjuk a tüneteket, hanem minél részletesebben megfigyelni azokat, és kiválasztani azt a homeopátiás gyógyszert, mely a gyógyszervizsgálat során hasonló tünetképet képes előidézni. Ez a gyógyszer lesz képes arra, hogy visszaadja az egészséget.

 

A homeopátia rövid leírása

A homeopátia görög eredetű szó (homoios=hasonló, pathein=érzékelni, szenvedni), jelentése „hasonló módon szenvedni”.

Rendszerbe foglalója Samuel Hahnemann (1755-1843) német orvos-gyógyszerész volt.  Önkísérletben azt tapasztalta, hogy ha a malária gyógyszerét, a kínafa kérgét rendszeresen szedi, egy idő után a malária tünetei alakulnak ki nála. Amikor felhagyott a kéreg további szedésével, tünetei hamarosan elmúltak. Ezt a kísérletét számos, más anyaggal végzett kísérlet követte, mely megerősítette azt a tapasztalatot, hogy egy anyag – megfelelően adagolva – azt a tünet-együttest képes meggyógyítani, amelyhez hasonlót egészséges egyéneken kivált. Ez a homeopátia legfontosabb törvénye, a hasonlóság törvénye.

Hahnemann hígítani kezdte a gyógyszereit, hogy csökkentse a mellékhatásokat. Az anyagokból sorozathígítást készített, minden hígítás alkalmával erősen össze is rázta az oldatokat. Legnagyobb meglepetésére azt tapasztalta, hogy a hígított oldatok hatékonysága nagyobb volt, annak ellenére, hogy az alapanyagból sokkal kevesebbet (vagy már semennyit sem) tartalmaztak. Ennek oka a hígítások során alkalmazott erőteljes rázás volt, ami mintegy felszabadította, felerősítette az alapanyagban rejlő gyógyító információt. A homeopátia alkalmazásakor a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai aktiválódnak a homeopátiás gyógyszer segítségével.

A homeopátia hatásmechanizmusának feltárása ma is folyik, a kutatásokról itt tájékozódhat.

 

Mi a különbség a hivatalos orvoslás (allopátia) és a homeopátia között?

Ehhez először a szervezet működését, külső ingerekre adott reakcióját kell megértenünk. A szervezet igyekszik ellenállni az őt ért támadásoknak, és a „támadó” által létrehozott állapotot megszüntetni, visszaállítani az eredeti helyzetet. Ezt szinte mindenki tapasztalhatta már, gondoljunk csak arra, amikor télen átfagyott a kezünk, lábunk, otthon pedig egy idő után szinte tüzeltek, annyira felmelegedtek. A szervezet a hideghatásra úgy reagált, hogy átmelegedést okozó folyamatokat indított el. Otthon könnyedén elvégezhetjük a következő kísérletet: egyik kezünket tartsuk kb. 5 percig hideg vízben, majd vegyük ki. Kis idő elteltével azt fogjuk tapasztalni, hogy a hideg vízben tartott kezünk melegebb lesz, mint a másik, amelyiket előzőleg nem hűtöttük le. Ez azt jelenti, hogy a szervezet az őt ért hatásokat igyekszik ellensúlyozni, olyan folyamatokat mozgósít, melyek a külső behatás által létrejött állapot ellenkezőjét hozzák létre, ezáltal visszaáll az egészséges állapot.

 

Allopátia (ellentétességen alapul)

A tünetekre úgy tekint, mint megszüntetendő dolgokra, olyan kémiai gyógyszereket alkalmaz, amelyek a tünetekkel ellenkező állapotot képesek előidézni,  ezért elnyomja az eredeti panaszt, a páciens gyógyultnak látszik. Sürgősségi, életmentő helyzetekben természetesen jól jöhetnek ezek a gyógyszerek, amikor a tét élet vagy halál. Alkalmazásuk során ugyanakkor azt lehet tapasztalni, hogy egyre nagyobb adagokra van szükség a hatás eléréséhez, ugyanis a szervezet ellenáll a gyógyszer hatásának, igyekszik a szervezet állapotát a gyógyszer szedése előttire visszaállítani, így aztán egyre jobban felerősödnek az eredeti panaszok, egyre több gyógyszert követelve. Ha a szervezet kifáradt az állandó ellenállásban, akkor megváltozik a tünetek megjelenésének szintje. Sokak számára lehet ismert a következő sorrend: a beteg ekcémájára szteroid tartalmú krémet kapott, melynek alkalmazása során egy idő után az ekcéma „meggyógyult”, helyette azonban szénanáthás panaszokkal kezdett küzdeni. Miután ezt is „sikeresen” kezelték a kémiai gyógyszerekkel, asztmától kezdett szenvedni. A páciens így egyre súlyosabb betegségtől szenved.

 

Homeopátia (hasonlóságon alapul)

Szemlélete szerint a szervezet öngyógyító mechanizmusait kell rávennie arra, hogy saját magát meggyógyítsa, a valamilyen okból gátolt öngyógyító mechanizmusokat szeretné aktiválni. Mintha a szervezet nem látná, hogy mi is tulajdonképpen a baj, ezért nem aktiválja az öngyógyító folyamatokat. Hogyan lehet ezt elérni? A betegség „tükörképét” kell megmutatni számára, olyan információ formájában, melyet megért, aktiválódik, és beindítja a gyógyulást. Az előzőekből logikusan következik: olyan gyógyszert kell adni, mely a betegség tüneteihez hasonló tüneteket képes előidézni, mintegy emlékeztetve a szervezetet arra, hogy mi is a baj, ezáltal a szervezetet arra bírjuk rá, hogy öngyógyító mechanizmusaival ellene dolgozzon a gyógyszer hatásának, és így egyben a páciens betegségtünetei ellen is, ezáltal megszünteti azokat, gyógyulást idéz elő. Ez az „információs tükör” tehát egy olyan homeopátiás gyógyszer, mely nagyobb adagokban a pácienséhez nagyon hasonló tüneteket képes előidézni egészséges embereknél.

Fontos hangsúlyozni azt, hogy a homeopátiás gyógyszereket speciális eljárással készítik, alkalmazásuk során az alapanyagnak szinte már csak az információját, és nem magát a kémiai anyagot adjuk a páciensnek, így nem kell kémiai jellegű mellékhatástól tartani, biztonsággal alkalmazhatóak várandós asszonyoknál, kisgyermekeknél, idős embereknél is.

A homeopátia = hasonló a hasonlót gyógyítja („kutyaharapást szőrivel”) természeti törvény bizonyítására a következő kísérlet is könnyedén elvégezhető: ha legközelebb megégeti az ujját, ne hideg vízbe tegye (allopátiás=ellentétes inger), ezzel csak addig tudja csökkenteni a fájdalmat, amíg ujja a vízben van. Tegye a következőt: nyissa meg a meleg víz csapját, tegye kis időre égett ujját a meleg víz alá (a víz csak jó meleg legyen, ne forró!), amíg a fájdalom kissé felerősödik, majd vegye ki az ujját; ismételje meg öt-tízszer,  pár perces időközönként. Ezzel „emlékezteti” a szervezetét arra, hogy megégette magát. Azt fogja majd tapasztalni, hogy az égés hamarabb fog gyógyulni, és nem lesz annyira fájdalmas sem, összevetve a korábbi, hideg-vizes kezelésű égéseivel.

  ________________________________________

 

L I N K E K

 

Homeopátiás orvosok listája

Homeopátiás gyógyszerek

Monokomponensű homeopátiás gyógyszereket árusító patikák

 

Gyógyulások homeopátiával

Járványok kezelése homeopátiával

 

A homeopátia hazai története

 

Bevezető tanfolyamok orvosoknak

Alaptanfolyamok orvosoknak

Homeopátiás kutatások

Szakirodalom

Homeopátiás szaklap